вторник, 1 юни 2010 г.

Царевичен смок

  
ЦАРЕВИЧНА ЗМИЯВ животинското царство съществуват около 3000 вида змии, 75% от които се числят към обширното семейство на смоците (COLUBRIDAE) Както може да се очаква от такава голяма група животни, те са разпространени из целия свят, обитавайки най-разнообразни биотопи - от тундрите и високите планини до тропическите джунгли.
Те могат да бъдат дървесни, наземни, а също така и водни обитатели. Храната им включва различни бозайници, птици, влечуги (включително и змии), амфибии, риби и насекоми.

(Elaphe guttata, Linnaeus 1766 - синоним Pantherophis guttatus)
 Родината на тази змия е Северна Америка. Царевичният смок, още известен като царевична змия, е широко разпространен в природата на Северна Америка, както и като домашен любимец. Не са нужни никакви документи за закупуването му. Тази змия лесно се поддава на опитомяване и има сравнително благ нрав. Типичната окраса на вида е тъмно оранжева, като има очертани с черна ивица червени седловинни петна по гърба и удивителен черно-бял корем, който при някои разновидности е доста шарен.
Обичайната дължина на тази змия е около 1 м., но може да достигне и 1,5 м.
За  отглеждането на  такава змия в домашни условия са  необходими няколко неща:
Първото е терариум, който да се затваря добре. Царевичният смок е много добър катерач и е майстор на измъкванията. Най-дългата страна на терариума трябва да е минимум половината дължина на змията. Задоволителни размери са д75/ш30/в30 см. За субстрат на терариума може да се използва вестник. Той е чист, евтин и лесно се смяня, но не изглежда естетично. Ако не искате да ползвате вестник, може да ползвате
талаш (но не кедров или боров, не трябва да е от иглолистни дървета) или пясък.Може и дървесен чипс (буков). Подходящ е и махагонов субстрат, но трудно се набавя. Кокосов субстрат или торф, смесен с пясък също
не е зле. Не е нужно субстратът да се мокри.Продават се и специални постелки за змии(примерно стърготини на Aspen или по нашенски
Трепетлика). Всеки случай, най-чисто се гледа на
хартия, поне докато е малко! Във всеки терариум задължително трябва да има паничка с вода, която да е достатъчно голяма да се събере в нея цялата змия. Това е много важно по време на смяната на кожата. При този процес се препоръчва и пулверизиране, но ако има голяма купа с вода и място където да се отърка за да свали старата кожа, може и без пръскане. Водата трябва да се сменя най-малко един път в седмицата или по-често ако се замърси.
За новоизлюпените змийчета може би най-важното е да се осигурят места за убежище/криене. Също така в един терариум където ще гледате такава змия задължително трябва да има нещо като клон за катерене. Царевичният смок обожава да се катери и ако има къде, най-често може да бъде видян там. Но трябва да се внимава с позиционирането му, защото този клон може да помогне на змията да се измъкне от терариума.
Смокът се храни с гръбначни животни (за разлика от насекомоядните
гущери и земноводни) и си набавя необходимия калций от костите им.
Това не означава, че не трябва да му се дават понякога минерало-витаминни добавки.
Добре е също така понякога да се препича на естествено слънце или заместител – UV-лампа за влечуги от умерените географски ширини (т.е. 2%). Като цяло не е задължителна, но животното ще се чувства по-добре ако я има. Препичането на естествено слънце винаги трябва да се осъществява под ваше наблюдение. Никога не оставяйте животното в затворен съд на слънце. Първо – през стъклото не минават UV-лъчите,второ – съществува опасност от топлинен удар.Нямат нужа от изкуствено поддържане на светлина. Чувстват се добре и при естествена продължителност на цикъла ден/нощ по нашите земи(12ч/12ч.).

Царевичният смок се чувства най-
добре при температура 25-30°C, докато за малките е необходимамалко по-висока: 27-32°C. Нямат нужда от специално поддържане на влажността (освен лекото й повишаване по време на смяната на кожата). Но нивото на влажноста трябва да се контролира – ако то скочи много има риск от респираторни проблеми. Менюто на тези змии зависи от възрастта и големината на индивида. Царевичният смок ще яде мишки, плъхове, гущери и малки птички, но не е задължително да го храните с всички тези типове храна. Новоизлюпените змии трябва да бъдат хранени с 1-2 новородени мишлета на седмица. Подавайте ги винаги с пинсета за да може да свикне да взима от нея, а не да се страхува като ви види! По-късно като се премине на опушени (окосмени) мишлета е силно препоръчително да се дават прясно умъртвени или замразени (като предварително се размразяват до стайна температура). Но ако змийчето е хранено месеци наред с живи мишлета, почти няма шанс да свикне със замразени или умъртвени.
 Ако змийчето не яде мишлетата, които й давате,може да пробвате с цепване на нослето на мишката за да пусне малко кръв, от която евентуално да се възбуди апетита на змийчето. Някои индивиди отказват да се хранят през деня – пробвайте с предлагане през нощта (когато принципно са активни като ловци) или просто да оставите змията да се храни на спокойствие – може да не обича компания докато вечеря. Големината на мишлетата трябва да расте право пропорционално на ръста на змията. Те не трябва и да са много големи за да не правят прекалено големи издутини в корема й. Ако храната, която й давате е прекалено голяма може да се стигне до проблеми
със смилането й и дори до повръщането й. Много по-добре е да дадете на змията примерно две малки мишлета, отколкото една голяма.
Създаване на местообитание за Царевичен смок 1 ;) 

Създаване на местообитание за Царевичен смок 2 ;)  

Създаване на местообитание за Царевичен смок 3 ;) 

ПРЕДЛАГАНАТА ХРАНА НИКОГА НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОСТАВЯНА В ТЕРАРИУМА БЕЗ КОНТРОЛ!


 Изплашена мишка може да нанесе значителни поражения на змия, която не е гладна. (Затова по-горе бе споменато, че за предпочитане е да се предлага предварително умъртвена или замразена храна.) Ясно е, че в природата змията не може да се храни с предварително умъртвени животни, но в природата трудно ще срещнете и змия без белези от битки. След като сте пипали мишки (или друг вид храна) или сте ровили в кутията им, измийте добре ръцете си. Някои хора твърдят, че е желателно това да става с един и същи тип сапун, за да свикне любимеца с определен аромат, но както е известно – змиите нямат никакъв навик на привикване с определен човек, било то и към аромата му. Но пък ако по ръцете ви е останала миризмата на мишки и тръгнете да боравите из терариума без да сте се измили, почти е сигурно, че змията ще налети да ви захапе. Запомнете, че за правилното храносмилане на змията е нужна топлина. При покачване на температурата в терариума, вашата змия ще храносмила по-добре и ще е по-склона да се храни пак. Ако повърне храната си, трябва да знаете, че най-често причината за това са ниските температури. А ако змията повърне от преяждане, трябва да се изчака десетина дни и следтова да й се предложи отново.
Ако не разполагате с мишки и змийчето ви е научено да хапва и месце можете да го залъжете и с пилешко. Добре е при мъничетата блюдата им да се поръсят с калций.
Ако храните прекалено често змийчето си, то няма да порасне по-бързо, а ще затлъстее, което ще доведе до здравословни проблеми и може и да остане
фертилна (да не може да се размножава в по-късен етап). Винаги пускайте по едно мишле при змията си, ако продължи да търси още храна – още едно и т.н., но не трябва да е минало много време... Не може да се дава едно мишле на единич ден и друго на следващия, защото
първото е започнало вече да се разлага в стомаха и като попадне при него прясна храна, може да настъпят храносмилателни смущения, подуване и в нередки случаи и смърт!
Змията не трябва да се закача /пипа/играе около 3 дена след
като е яла за да смила на спокойствие. След няколко дена като
стане активна и започне да пълзи из терариума - да души по ълите и към капака, опитвайки се да излезе, значи е вече огладняла и може да се храни отново.
При ваденето на змията трябва да сте много внимателни и да не се разсейвате. Змията не се хваща около главата/врата и по опашката това може да я раздразни. При първоначално посягане за изваждане е вероятно да тръгне да напада, но отпусне ли се веднъж по ръката ви бързо ще свикне с това да бъде държана. Не изпускайте змията от очи, тъй като ако е изплашена може да се опита да избяга от вас или да отскочи, а ако падне от високо може да се нарани. Царевичните смоци имат малки зъбчета и ухапването им не е много болезнено. Никога не предоставяйте възможност на змията да ви атакува по лицето! По принцип са доста приятелски настроени и не са агресивни. Не отделят мускусна секреция!
 Често срещани здравословни проблеми при тези животни са храносмилателните, които могат да доведат до запушване на червата, понякога с летален изход. Затова трябва изключително да се внимава при храненето им. Ако забележите, че вашата змия повръща храната си или диша затруднено, това може да е индикатор за чревни и стомашни смущения. Източникът на тези проблеми може да бъде и твърде ниската температура на отглеждане.
Царевичните смокове страдат също така и от паразити (предимно глисти в тънките черва), от вирусни и бактерийни инфекции. Някои от паразитите може да бъдат опасни и за хората.При всеки потенциален симптом за здравословен проблем на вашата царевична змия,потърсете специализирана помощ от ветеринар! Не се опитвайте сами да диагностицирате или лекувате проблема, тъй като това може да бъде фатално за вашия любимец!
Препарати, които може да ползвате:
- Repty Sheding Aid – при проблеми със смяна на кожата
- ZooMed MiteOff – за третиране на змията, при налазване от паразити
две глави мислят по-добре [Thelma & Louise] ?
(оставя след себе си 15 нормални бебчета в San Diego ZOO, 2002)
Продължителноста на живот на царевичния смок е 6-20 г. (рекордът в плен е 23г.) Царевичните змии могат да живеят и заедно, но ако са приблизително еднакви размери (и все пак съществуват рискове от канибализъм). Стават полово-зрели на 2-год.възраст. Тогава те достигат дължина около 80 см. (препръчителни килограми за женската – 200 гр., а за мъжкия – минимум 150 гр.) и може да се размножават до навършване на 10 години.
 Определянето на пола им се извършва чрез сондиране от специалисти, но ако имате малко повече опит, можете да се справите и с просто око: мъжките имат по-дълга и широка опашка от женските. При тях опашката остава със същата ширина (даже може да се забележи и лека незначителна издутина) в следващите 5-6 см. след клоаката, докато женските опашки рязко се изтъняват и имат по-заострен вид.
По този начин е доста лесно да се определи пола на два екземпляра
на горе-долу еднаква възраст. (на снимката - вляво , вдясно )
Царевичните смоци са много лесни за размножаване. Ето една успешна рецепта:(преди размножителния период, те претърпяват период на „зимен сън”)

ПРЕДИ зазимяване:
1) Разделете мъжката и женската змия преди зазимяването.
2) Нахранете змиите си двойно повече от нормалното в началото на
септември за да осигурите препитанието им през зимния период
3) Спрете храненето 3-4 седмици преди периода на зази-
мяване – от съществено значение е стомасите им да са
празни по време на зазимяването. Поддържайте температурата в нормалните граници през това време
4) Осигурявайте на змиите всеки ден чиста вода
5) Намалете температурата до 10-15°C (постепенно в продължение на две седмици)
след като сте се уверили, че стомасите им са празни
6) Намалете количеството светлина, на което са изложени змиите в този период. На
края на втората седмица трябва вече да е тъмно
7) Давайте на царевичните си змии свежа вода два пъти седмично, като внимавате да
не ги безпокоите
СЛЕД зазимяване:
1) Затоплете вашите змии (постепенно и бавно в продължение на около
две седмици) докато достигнат нормалната си телесна температура от32°C – най-често около ранна пролет
2) Започнете да храните змиите си седмица след като са достигнали нормалната си температура
3) Сложете мъжката змия при женската след първото й събличане на кожа след зазимяването
4) Оставете ги за една вечер заедно да се порадват една на друга
5) После извадете мъжката змия и ги оставете да си починат няколко дена. След това пак можете да я сложите при женската за още един ден. Можете да повтаряте тази операция ако е нужно и 5 пъти – докато се уверите, че женската е бременна
6) Принципно след това женската започва да яде като луда за период от около 2-3 седмици, след което изведнъж спира съвсем да се храни.
Не се опитвайте да храните женска, за която мислите, че е бременна!
Грижи за яйцата:
1) Знайте, че женската сменя кожата си 10-14 дни преди да положи яйцата. Времето между чифтосването и снасянето на яйцата е около 3-4 седмици.
2) Поставете кутия в терариума на женската, която да може да пожере змия, с размери 2 пъти колкото нейните. Напълнете кутията с влажен сфагнум (торфен мъх)или хартия
3) Направете дупка на кутията, така че да може женската да положи яйцата вътре. Важно е да се увеличи храната на женски, които току-що са снесли яйцата си
4) Маркирайте върха на всяка черупка за да сте сигурни, че ги пренасяте в правилно положение в инкубатора,без никакво въртене - в каквото положение са били повдигнати, в такова трябва да бъдат и поставени!
5) Преместете яйцата от „кутията-гнездо” в инкубатора няколко часа след като змиятаги е положила. Поставете яйцата върху влажен слой сфагнум и после ги покрийте с друг слой. Може да се държат и в перлит. (За да се достигне необходимата влага отношението перлит:вода е 8:1 обемни части когато загребете с ръка и стиснете в шепа, да не капе вода, а да се образува нещо като топка.) Така смесеният субстрат се поставя в кутия без дупки, за да не бяга влажността –така или иначе на всеки 3 дни, когато ще се проверяват яйцата, ще се обменя кислородът
6) Поддържайте температура от 28°C в инкубатора. Яйцата на царевичния смок се излюпват за около 7-10 седмици
7) Малките се държат заедно в терариум,който трябва да бъде влажен и с голяма купичка с вода, до първата смяна на кожата. Това става 7-10 дена след излюпването.След като сменят първата си кожа може да им се предложи храна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар