събота, 26 юни 2010 г.

Обикновена Кралска змия ( Lampropeltis getulus )

  Кралските змии са от семеиство Colubridae.Съществуват много подвидове , като най-известните от тях достигат дължина около 120 см и живеят приблизително 10-15 години, но в терариум до 25г. Тук ще разгледаме обикновената кралска змия.Територията, която обитават обикновените кралски змии обхваща САЩ от Атлантическото до Тихоокеанското крайбрежие и от границата с Мексико на юг до 42° северна ширина на север.Отличава се с това,че лесно се приспособява към различни условия за живот.Среща се както в полупустините и пустините на Калифорния,Невада,Аризона,така и в блатата на Флорида и Алабама.

Името им идва от факта, че се хранят с влечуги включително други змии - отровни или не също и от собствения им вид, но в плен започват да ядат гризачи. Не са претенциозни и не биха отказали да видят на трапезата си птици, гущери, жаби и гризачи. Стотици хиляди от тези змии се отглеждат за международните пазари на домашни любимци. 
Обикновената кралска змия е една от най-разпространените и известни видове.
Окраска на кралската змия – черно,различни оттенъци на сиво и кафяво.На всяка люспа има бяло или жълто петно,което прави тялото на змията да изглежда като посипано с бисери. Понякога светлите петна се сливат и образуват сложна окраска,наподобяваща изпъната верижка.
  Тези влечуги не са капризни относно жилището си. За голяма флоридска змия е напълно достатъчен терариум с дъно 50х60 см.За субстрат може да се използва всякакъв рохкав материал - сух сфагнум(торф от блатен мъх),торф,стърготини,ситен чакъл.Змията обича да се заравя в почвата. При липсата на субстрат в терариума е необходимо да се осигури “влажна камера” – укритие,покрито със свеж мъх-сфагнум.Субстрата не бива да се преувлажнява.Въпреки че е издържа много без вода,кралската змия пие много вода и с удоволствие се къпе,така че задължително трябва да има съд с вода,а още по-добре малък басейн.През деня температурата в терариума трябва да е 27-32° С,а през ноща 18-20° С(но не по-ниска от 16° С )
Кралската змия се храни с дребни бозайници,птици,гущери,змии,включително и отровни гърмящи змии,понякога и с жаби. Нерядко напада и себеподобни. При хранене трябва да стоите до терариума и да наблюдавате змиите си,тъй като са склонни към канибализъм.Която и да е змия за тях е на първо място храна,а чак след това полов партньор.В периода между храненията(хранят се веднъж седмично) змиите не се нападат една друга,но когато дойде време за лов,те се стремят да уловят най-подвижния обект.Такъв обект често се оказва главата на съседката,и ако бързо не бъдат разтървани, след 5-10 минути ще имате един домашен любимец по-малко.Най-добре е кралските змии да се отглеждат в отделни терариуми и да се събират само за размножителния период.  
  В домашни условия за храна служат бели мишки,плъхове,пиленца,гущери,смокове,водни змии.Обикновената кралска змия е особено лакома и ненаситна.Един едър половинметров мъжки индивид на едно хранене може да изяде два плъха или 12 мишки,две – три пиленца или два средноголеми смока.Съветвам ви два-три пъти годишно да глезите кралските си любимци с гущери или змии.  При храненето само с лабораторни животни,като бели мишки например,с времето апетитът на змиите намалява,нарушава се линеенето.След храненето с влечуги състоянието на питомците значително се подобрява. Като цяло кралските змии не са капризни към храната.  
 За успешното размножаване на кралските змии е необходимо да се направят изкуствени условия за презимуване.За целта трябва постепенно в течение на месеци да се намалява продължителността на деня от 14 до 8 часа(става с помощта на реле).През цялото това време змиите не трябва да се хранят,но задължително трябва да имат съд с вода.След това 2 дена се държат в неосветени и неотопляеми терариуми,след което се слагат в чувалчета от плат и се слагат в хладилника.Температурата трябва да е 6-12° С.Дълбокият сън при ниска температура трае от две седмици до два месеца (по ваша преценка).След “зимния” сън първо се изваждат мъжките индивиди и веднага се поставят в отопляем терариум (26° С).След два дни при мъжкия се оставя и женската.При едрите, добре “угоени” змии брачното поведение се проявява веднага,докато при младите или дребни(слаби) индивиди след 2-5 дни.По време на чифтосването кралските змии не се държат както другите видове змии. Не се наблюдава никакво ухажване. Напротив - мъжкият,който обикновено е значително по-дребен от женската,агресивно я преследва,опитвайки се да я хване със зъби за гърба или шията. Когато успее,мъжкият се увива около женската и индивидите се чифтосват.В продължение на месец чивтосвонето се повтаря няколко пъти.Към края на този срок тялото на женската е покрито с многобройни ухапвания и драскотини.Ето защо в терариума трябва да има много укрития(парчета кора от дърво,плоски камъни,обърнати саксии за цветя и т.н.). Когато брачният период приключи,мъжкия трябва да бъде преместен,тъй като женската се нуждае от повече храна,а мъжкият често й я отнема. След 40-45 дни женската снася 6-14 бели меки яйца направо на субстрата. За да не изсъхнат яйцата,е добре преди снасянето субстрата да бъде подменен със свеж влажен сфагнум.

Няма коментари:

Публикуване на коментар