четвъртък, 1 юли 2010 г.

Млечна змия ( Lampropeltis triangulum sinaloae ) Млечната змия има около 25  разновидности. Предимно предобладава червеният цвят, с различни хълки или ленти от черен, кремав или жълтеникъв цвят. По- големите петна на гърба се редуват с по- малки. Стомахът е шарен с неправилен шахматен ред (бяло с черно). Доста често се случва, поради приликите да се бърка  с вид северна американска отровна змия, затова се ниждае от образец на главата на змията. Главата е черна с тънка  жълтеникава или кремава лента зад очите в горната част.  Опашното трополене може също да подведе някой, чв това е гърмяща змия, въпреки че и двата вида изглеждат доста различно. 
 
 Млечните змии и всички кралски змии са широко разпространени в Северна и Южна Америка. Тези змии са намирани от юго-източна Канада до северо-западна Южна Америка (Венецуела, Колумбия и Еквадор). Горите, полетата, скалистите склонове и границите на мочурищията предоставят естествена среда за млечната змия.  Също така обикновено се откриват около къщи, намбари и пристройки.
 Повечето змии които се продават са родени в "плен", от тях стават чудесни домашни любимци. Тези змии трябва да се отглеждат сами в терариум (освен по време на размножителния период естествено), понеже рутинно ядат други змии,включително и отровни, жаби, риба, червеи, мързеливци, насекоми, могат също така да вземат яйца на птици.
На дължина достигат средно 150 - 180 см. Малките се излюпват с дължина от 13 - 25 см.

Подходящо жилище за тези змии са терариумите от стъкло или прозрачна пластмаса с плъзгащи се панели от предната страна, но ако изберете стандартен аквариум трабва да осигурите здраво закрепен покрив осигурен с щипки или нещо подобно. Стандартен "съд" с обем от около 37,5 литра
(50 х 25 х 30 см) е подходящ за отглеждане на млади индивиди. За възрастните индивиди трябва терариума да е най-малко 75 х 30 х 30 см.
За подложен материал може да се използва вестник който е най-евтин, може да се използва още торф (добре измит), малки камъчета или кварцов пясък, но не много ситен, кора от бор(но трябва да бъдете сигурни, че змията не яде от този материал). Кората от кедър и прекалено ситния пясък не се препоръчват. Много важно е когато подложката се изцапа да бъде подменена за да се предотврати евентуална болест по вашето животно. Трябва да има осигурено място за криене което да осигурява на змията уединение и спокойствие. Мястото за криене може да купите от магазин за животни или само да си го направите. За целта може да използвате половин гумена топка с изрязана триъгълна засечка или обърната саксия с отчупено парче от нея за да може змията да влиза и излиза от там.

Температура и осветление: 25° - 28° през деня и 22° - 25° през нощта са една напълно оптимална температура която трябва постоянно да следите с термометър. Тази температура може да бъде поддържана чрез тъй наречените "горещи камъни" (подобия на камъни с вграден в тях нагревател), или с нагревател заровен в пясъка. Тези съоръжения обикновенно имат вграден термостат или се управляват от външен такъв, продават се в специализираните магазини. Терариума би трябвало да има топла област и хладна област за да може животното само да избира дали да се затопли или да се охлади. Термометъра и някакъв измервателен уред за влага задължително трябва да присъстват в терариума.
За млечната змия не се изисква някакво специално осветление. Флуоресцентното осветление е много добър избор по няколко причини. То отделя повече светлина, по евтино е и не отделя топлина, което е важно ако регулирате температурата с термостат. Осветлението трябва да бъде включено между 10 и 12 часа на ден.

Хранене: Чиста, голяма купичка с вода трябва непраменно да присъства в терариума на змията. Тези змии се хранят с живи или току що убити или замразени мишки и малки плъхове. Замразената храна е добър избор тъй като винаги може да държите такава на разположение в хладилника си, и няма да се притеснявате, че живите мишки и плъхове ще наранят вашата змия. Преди да дадете храната на змията тя трябва да бъде напълно размразена. Храненето става 2-3 пъти в седмицата. Температурата, годишното време и големината на предишното ядене ще определят количеството и колко често ще се храни вашата змия. Змията се храни по-малко през пролетта, ето защо трябва малко усет за тези неща.

Приобщаване: държането в ръце често е най-добрия начин да се развие добро и хрисимо животно. Повечето родени в плен Млечни змии са кротки и хрисими същества. Дивите такива змии и възрастните които не са държани в ръка от малки първоначално могат да бъдат агресивни. Могат да отделят мускусна секреция (противна миризма), но ако често ги държите в ръка те също ще станат кротки и ще се успокоят.


Избор: Най-добре е да вземете змия която е родена в плен. Купете змията от магазин за животни с добре репутация или от частен терарист. Проверете змията визуално преди да я купите, тя би трябвало да има гладка кожа и добро, закръглено тяло. Не трябва да има каквито и да било буци или вдлъбнатини. Проверете за рани и струпеи. Проверете очите , те би трябвало да бъдат чисти и бистри. Не купувайте змия която в момента си сменя кожата. Дишането и трябва да бъде лесно и свободно, ако тя диша трудно или прави това с отваряне на устата - не я купувайте. Вземете змията в ръце. Тя би трябвало да бъде силна и да се движи свободно. Животните които са отпуснати или се движат трудно трябва да се игнорират. Докато змията е в ръцете ви проверете за буци и други такива... Проверете змията за кърлежи, това са малки, черни или червени гадинки които обикновенно се намират около очите или са на друго място по тялото на змията. Не купувайте такива животни.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар